Alegeri locale 2012 – Iași: Gheorghe Nichita candidează pentru USL și câștigă al treilea mandat de primar cu un scor zdrobitor/ Cum i-au scurtat mandatul scandalurile de corupție

Alegeri locale 2012 - Iași: Gheorghe Nichita candidează pentru USL și câștigă al treilea mandat de primar cu un scor zdrobitor/ Cum i-au scurtat mandatul scandalurile de corupție
Gheorghe Nichita a câștigat al treilea mandat de primar al Municipiului Iași în 2012/ MARIUS DUMBRAVEANU / MEDIAFAX FOTO
Publicat: 03/09/2020, 16:00

Uniunea Social Liberală a câștigat la Iași alegerile locale din 2012 cu un scor zdrobitor. Primarul Gheorghe Nichita, candidatul USL la Primăria Municipiului Iași, a fost reales pentru al treilea mandat mandat cu peste 60% dintre voturile ieșenilor. Însă acesta a fost și cel mai scurt mandat al său: Nichita a fost suspendat n 2015 în urma unui scandal de corupție. Dar, în 2012, victoria USL la Iași era deplină: câștigase 19 din cele 27 de mandate de consilier local, PDL şi PP-DD obţinând 5, respectiv 3 mandate. 

Primarul Gheorghe Nichita, candidatul USL la Primăria Municipiului Iași, a fost reales pentru un nou mandat de primar în 2012, cu votul a 70.463 de ieșeni, reprezentând un procent de 60%.

Gheorghe Nichita a câștigat astfel în 2012 cel de-al treilea mandat de primar, după opt ani la conducerea administrației locale a Iașiului, după ce mai întâi a fost interimar, ca ur­mare a plecării lui Con­stantin Simirad ca amba­sador în Cuba.

Rezultatele au plasat Uniunea Social Liberală pe poziția majoritară în  Consiliul Local, fiind votată de către 67.251 ieșeni (57,6%), ceea ce le-a adus acestora un număr total de 19 mandate din totalul de 27 din Consiliul Local, scrie presa locală.

Rezultate finale la alegerile locale din 10 iunie, pentru Primăria și Consiliul Local Iași

Candidaţii pentru funcţia de primar au obținut următoarele rezultate: Gheorghe Nichita (USL): 60% – 70.463 voturi, Tudor Ciuhodaru (Alianța pentru Iași): 14,3% – 16.972 voturi, Daniel Oajdea (PP-DD): 12,3% – 14.625 voturi, Nicușor Păduraru (PDL): 9,95% – 11.787 voturi

După alegeri, configurația în Consiliul Local Iaşi era următoarea: Uniunea Social – Liberală: 57,6% – 67.251 voturi, Partidul Democrat-Liberal: 14,5% – 17.017 voturi, Partidul Poporului Dan Diaconescu: 9,9% – 11.559 voturi, Alianța Pentru Iași: 7,6% – 8,919 voturi

Astfel, mandatele s-au distribuit astfel: USL (19), PDL (5) și PPDD (3). Alianţa pentru Iaşi a obţinut doar 7,6% din voturi, nedepășind pragul legal de 8% prevăzut pentru alianţele politice.

La Consiliul Județean Iași, configurația mandatelor de consilier au fost distribuite astfel:
cu un rezultat în alegeri de 69,5% Uniunea Social-Liberală a obținut 25 de mandate, PDL a obținut 7 mandate cu 19,4% , iar Partidul Poporului – Dan Diaconescu (11,1% ) – 4 mandate.

Poziția primarului Gheorghe Nichita a început însă să se erodeze rapid, edilul fiind vizat de mai multe scandaluri de corupție.

Suspendat în 2015 din funcția de primar după ce procurorii DNA l-au acuzat de luare de mită

Gheorghe Nichita a fost reținut, în octombrie 2015, după ce a fost suspendat din funcția de primar, de procurorii DNA, într-un dosar în care sunt cercetate fapte directe de corupție . Nichita este acuzat că a primit 10% dintr-un contract de aproape 70 milioane lei atribuit grupului de firme UTI și unei alte firme, precum și reduceri la un hotel de lux, dar și cazare în China.
Edilul suspendat este acuzat de luare de mită, iar Urdăreanu, alături de vicepreședintele UTI, Mihail Tănăsescu, și de Iulius Gabriel Mardarasevici, directorul firmei Information Business Consulting SRL (IBC), de dare de mită.

Curtea de Apel Bucureşti a amânat vineri, 31 iulie 2020, pentru 5 august, pronunţarea sentinţei definitive în dosarul în care Gheorghe Nichita, fost primar al municipiului Iaşi, este acuzat că a primit mită de la patronul companiei UTI, Tiberiu Urdăreanu.

Dosarul se află în faza de apel, după ce în noiembrie 2017, la prima instanţă – Tribunalul Bucureşti, Gheorghe Nichita a fost condamnat de 4 ani închisoare cu executare pentru luare de mită.

Instanţa a dispus atunci confiscarea sumei de 71.214 lei de la Gheorghe Nichita, bani primiţi efectiv ca mită de fostul primar.

Fostul edil a devenit „celebru” în presa de scandal după ce a fost cercetat într-un dosar de hărţuire sexuală şi ameninţare

Cauza se află pe rolul Parchetului General şi a fost înregistrată ca urmare a unei plângeri înaintate, în vara anului 2015, de fosta a amantă a lui Nichita, Adina Kramer, fostă Samson.

În plângerea sa depusă acum patru ani, Kramer spunea că „având în vedere ascendentul profesional” pe care fostul primar îl avea asupra ei, a „consimţit să întreţină relaţii de natură amoroasă”, crezând că astfel Nichita nu va mai exercita presiuni asupra sa.

Samson mai spune că a fost intimidată şi umilită „în scopul oferirii afecţiunii şi a unor beneficii de natură carnală”. Aventura extraconjugală dintre Nichita şi Adina Kramer, fostă Samson, a stat la baza unui dosar penal instrumentat de DNA, în care fostul edil a fost trimis în judecată pentru mai multe fapte de abuz în serviciu.

Nichita este acuzat că s-ar fi folosit de Poliţia Locală din Iaşi, prin intermediul şefilor acestei structuri, pentru a o urmări pe Adina Samson, în perioada în care aceasta era subordonata lui Nichita. Fostul edil mai este judecat într-un alt dosar, de Curtea de Apel Bucureşti, după ce în primă instanţă a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Imperiul lui Ion Țiriac a fost împărțit. Magnatul a luat decizia în privința averii
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Poliţia Română a dublat numărul de locuri scoase la concurs. 13.000 de posturi sunt neocupate
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Fondatorul Telegram, Pavel Durov, a fost arestat în Franţa. La 39 de ani, „Mark Zuckerberg...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Se schimbă regulile ITP. Vehiculele trebuie inspectate în fiecare an
Bicarbonatul de sodiu înlătură mirosurile neplăcute din șifonier
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Deșeurile descoperite de poliţişti la frontieră s-au dublat în 2024